V následující recenzi se zaměříme na dvaceti tří letý rum Ron Zacapa Centenario 23y pocházející z Guatemaly. Rum je vyráběn metodou solera a je považován za jeden z nejlepších a nejoblíbenějších rumů na světě.
Historie značky Zacapa
Zacapa je město v Guatemale, které je vzdáleno přibližně 112 km východně od Guatemala City. Název města je odvozen z Aztéckého slova Nahuatl, které v překladu znamená „na řece zeleně“ (on the river of grass). Rum Zacapa vznikl v roce 1976 k příležitosti stoletého výročí založení města Zacapa. Rum se původně jmenoval Ron Zacapa Centenario 23 Años, ale dnes ovšem slovo Años (španělsky roky) v názvu již není. Je to proto, že to bylo matoucí pro zákazníky, kteří si mysleli, že se jedná o čistě 23letý rum namísto blendu rumů mezi 6 a 23 lety.
Výroba rumu Zacapa
Na rozdíl od většiny rumů, které se vyrábějí z melasy, se rum Zacapa vyrábí z panenského medu cukrové třtiny. Ta roste na vulkanickém podloží jižní Guatemaly, která je bohatá na minerály a jsou na ní řeky, které oblast zavlažují. Již na začátku výroby rumu se tak začínají vyvíjet charakteristické vlastnosti rumu Zacapa.
Po destilaci podstupuje rum cestu z nížin, ve stínu sopky, do čela údolí ležící 2300 metrů nad mořem, kde se nachází chladnější a vlhčí klima. Čerstvý horský vzduch a dřevěné dubové sudy následně citlivě pracují na stárnutí rumu metodou solera pod dohledem master blenderky, paní Loreny Vásquez. Ta se výrobě rumu věnuje už 35 let a byla zařazena mezi 25 nejvlivnějších žen roku 2015 podle PEOPLE en Español.
Pro stárnutí metodou solera používá Zacapa sudy vyrobené z amerického bílého dubu, které byly dříve používány pro skladování americké whisky. Dále pak prémiové sudy z evropského dubu, který se dříve používal ke zrání koňaku, sherry nebo vína Pedro Ximénez. Každý z těchto sudů se pak podílí na celkové vůni a chuti rumu.
Recenze rumu Ron Zacapa Centenario 23y
Rum Zacapa se vyrábí již mnoho desítek let a patří k nejoblíbenějším rumům na světě hlavně díky své kvalitě a chuti.
Láhev
Láhev rumu Zacapa už na první pohled vypadá elegantně. Zaujme především díky ručně vyráběnému opletení (petate) z palmového listí, na kterém se podílí více než 700 žen z okolních vesnic. Opletení ve spodní části lahve tak dodává rumu Zacapa ještě vetší guatemalskou autenticitu. Na láhvi se dále nachází zlatý nápis Ron Zacapa Centenario a menším písmem Sistema 23 Solera. Metoda solera se používá pro míchání (blendování) rumů různého stáří v sudech, kde předtím zrál jiný alkohol, což dále utváří aroma a chuť rumu.
Chuť a vůně rumu
Rum má krásně tmavou mahagonovou barvu, kterou získal postupným zráním v dubových sudech. Po zakroužením sklenicí se rum pomalu rozlévá po stěnách a pomalu padá dolů. Po prvním přivonění působí rum lehce nasládle a žádná složka vůně není nijak výrazná. Nejvíce je cítit vůně dřeva, lehce vanilky a sherry. Díky výrobě z panenského medu cukrové třtiny je rum chuťově velice jemný. V chuti lze snadno rozeznat karamel a v hlubších tónech je patrná čokoláda, tropické ovoce a rozinky. Opět zde není žádná dominantní chuť a celkově je rum velice vyvážený, pro někoho možná nevýrazný.
Ocenění rumu
Rum Zacapa byl za svou bohatou historii již mnohokrát oceněn na prestižních degustačních soutěžích. Vyhrál pětkrát za sebou (v roce 1998 až 2002) první místo na mezinárodním festivalu International Rum Festival a byl zařazen do síně slávy (International Rum Festival’s Hall of Fame).
Cena rumu Ron Zacapa Centenario 23y
Rum je možné koupit v lahvi o objemu 0,7 litru nebo 1 litr, případně v dárkovém balení spolu se skleničkami. Cena rumu Ron Zacapa Centenario 23y v láhvi o objemu 0,7 litru se pohybuje od cca 1200 Kč a u objemu 1 litr přibližně 1500 Kč.