Rum Centenario 20 Fundación je dvacetiletý rum z Kostariky, který zraje metodou solera a patří k nejlepším rumům ve Střední Americe. V následující recenzi se podíváme na tento zajímavý rum.
Historie
Historie značky Centenario sahá až do roku 1969, kdy byla v Kosta Rice založena společnost Seagram of Costa Rica S.A. Ta z prvopočátku vyráběla produkty: Palo Viejo, Nikolai Vodka a bílý rum. V průběhu 80-tých let se společnost postupně vypracovala na předního producenta rumu na Kostarice a rum Ron Centenario byl tak v roce 1985 zrozen. V roce 2002 byla společnost přejmenována na Centenario Internacional S.A a v následujících letech tvrdě pracovala na svém růstu a také na získání certifikátů ISO 9001-2008 and HACCP. Společnost také v roce 2007 začala svoje produkty exportovat do Spojených států, Španělska, Francie, Německa, České republiky a dalších evropských států. V roce 2016 byla pak společnost koupena skupinou UDG, která byla založena v Panamě.
Reklamní spot na rum Centenario (Španělsky)
Výroba rumu
Rum Centenario 20 y se vyrábí z kvalitní cukrové třtiny na ostrově Kostarika. Jako způsob destilace se při jeho výrobě využívá kontinuální destilace. Rum po vypálení pak ještě zraje až dvacet let metodou solera v sudech z bílého dubu. Metoda Solera je založena na způsobu vertikálního vrstvení sudů. Sudy jsou naskládány na sebe a v jednotlivých patrech naplněny různě starými rumy stejného typu od nejmladšího (na vrcholu) až po nejstarší (vespodu). Při lahvování se odčerpají nejstarší sudy zespodu a do prázdných sudů je naplněn obsah rumů ze sousedního horního patra. Takto to pokračuje až k sudům v nejvyšším patře, do kterých je naplněn čerstvě vypálený rum. Nejmladší destilát se tak po několika letech postupně dostane až do spodního patra, ze kterého je naplněn do lahví.
Recenze rumu Centenario 20 y
V následující recenzi se podíváme na tento zajímavý rum z Kostariky, který zraje až 20 let v dubových sudech.
Láhev
Láhev rumu je poměrně vysoká s výrazným silným dnem a připomíná spíše lahev na víno a někomu by proto mohla připadat stroze. Na přední straně lahve je zlatý nápis Ron Centenario 20 Fundación a pod ním rok 1985 udávající počátek výroby rumu Centenario. Ve spodní části jsou pak vyobrazeny nejvýznamnější medaile a ocenění, které rum získal (jednotlivá ocenění jsou popsány níže). Láhev i dárkový tubus jsou celkově barevně laděny do růžově-fialova a zlata. Hrdlo láhve je pak zakončeno dřevěnou zátkou s vyrytým nápisem Ron Centenario Premium.
Chuť a vůně
Barva rumu je světle jantarová a působí lehce (na rozdíl například od dříve recenzovaného rumu Kraken). Chuť rumu je harmonická a lehce nasládlá po melase. Lze v ní rozeznat stopy karamelu, ořechů a banánu, který je v chuti nejvýraznější. Vůně je lehce vanilková se zastoupením tónů tropického ovoce, zejména pak banánu. Konec rumu je dlouhý a lehce kořeněný. Celkově je rum Centenario velice vyvážený a jemný ovocný rum, který je radost ochutnat.
Ocenění rumu
Rum Centenario získal za svou historii již mnoho mezinárodních ocenění. Seznam nejvýznamějších úspěchů je zobrazen zde:
- 2007 Miami International Cane Spirits (USA): stříbrná medaile
- 2009 Internationaler Spirituosen Wettbewerb (Německo): zlatá medaile
- 2011 Internationaler Spirituosen Wettbewerb (Německo): stříbrná medaile
- 2012 International Rum Conference (Španělsko): stříbrná medaile
- 2013 Miami Internacional Rum Expert Panel (USA): zlatá medaile
- 2013 German Rum Fest (Německo): zlatá medaile
- 2014 International Rum Conference (Španělsko): zlatá medaile
- 2015 Internationaler Spirituosen Wettbewerb (Německo): zlatá medaile
- 2016 San Francisco World Spirits Cometition (USA): bronzová medaile
- 2016 Congreso Internacional del Ron de Madrid (Španělsko): zlatá medaile
Cena rumu Centenario 20 y
Cenu rumu Centenario 20 y se pohybuje přibližně v rozmezí 1000 -1500 Kč za láhev o objemu 0,7 litru.