Rum Espero Caribbean Orange

Recenze rumu Espero Caribbean Orange

Rum Espero Caribbean Orange nebo přesněji rumový elixír(likér) je blend 7-mi až 12-ti letých dominikánských rumů, ve kterých byla macerována kvalitní pomerančová kůra. V této recenzi se tak můžeme těšit na zajímavý ochucený rumový likér vyrobený z kvalitních rumů, které zrály metodou solera.

Historie rumu Espero

Značka Espero je v současné době součástí společnosti Albert Michler Distillery, která sídlí v Bristolu. Její historie je spojena s obcí Buková na česko-polské hranici a sahá do 18. století, kdy se svou produkcí zásobovala Rakousko Uherskou monarchii. Byla také prvním dovozcem a distributorem jamajského rumu do našeho regionu a také dodavatelem rumu pro rakouské námořnictvo (rumy Austrian Empire Navy ). Společnost kromě rumů značek Albert Michler, Espero, Austrian Empire Navy Rum vyrábí také gin a absinth.

Slovo Espero v překladu ze španělštiny znamená „naděje“. Tato naděje poháněla španělského cestovatele Vasco Núnez de Balboa k novým objevům, když přešel Panamu z Atlantiku k Pacifiku a viděl tak Tichý oceán. Při svých cestách za dobrodružstvím také zavítal(později také přesídlil) na ostrov Hispaniola (dnešní Dominikánská republika). V neposlední řadě také založil v Panamě v roce 1510 první evropské trvalé osídlení v kontinentální Americe. Na počest tohoto dobrodruha vznikly rumy značky Espero.

Výroba rumu Espero Orange

Rum se vyrábí z melasy cukrové třtiny metodou column still. Po vypálení destilát zraje až 12 let v dubových sudech metodou solera. V rumu je také macerována kůra z pomerančů a rum je na konci výrobního procesu doslazován.

Recenze rumu Espero Caribbean Orange

V této recenzi se podíváme na ochucený rumový elixír Espero Caribbean Orange, který je zajímavý tím, že je v něm macerována pomerančová kůra.

Rum Espero Caribbean Orange

Láhev

Láhev rumu je nižší se silným dnem, které jí propůjčuje robustnost a stabilitu. Etiketa zaujme na první pohled především zlatým nápisem Espero Caribbean Orange na oranžovém pozadí. Pod nápisem je zobrazena mince se skicou portrétu španělského cestovatele Vasco Núnez de Balbo, jímž byla značka inspirována. Láhev je uzavřena umělohmotným korkem.

Chuť a vůně rumu

Barva rumu je sytě bronzová až hnědá. Po lehkém zakroužení se rum Espero Orange pomalu a těžkopádně pohybuje po vnitřní straně skleničky. Rum má příjemně svěží, nasládlou medovou vůni, ve které je dominantní pomerančová kůra a citrusy. Vůně pomerančů tak přebíjí jiné tóny a vůně. Na patře pak převládá především med a pomeranč, je to takový „pomerančový rum„. Chuť je i přes 40% alkoholu velice jemná, avšak další jemnější tóny rumu jsou přes velkou sladkost velmi těžko rozeznatelné. Závěr rumu je krátký a lehce štiplavý na jazyku.

Degustace rumu Espero Caribbean Orange v rámci recenze

Rum Espero Caribbean Orange je vhodný jako aperitiv nebo pro výrobu koktejlů vzhledem k výrazné sladké pomerančové chuti. Rum spíše ocení ženy a milovnící sladkých rumů (elixírů). Jako další sladkou inspiraci můžeme doporučit například recenzovaný rum Legendario Elixir nebo Capitan Bucanero.

Ocenění rumu

Rum získal v roce 2016 zlatou medaili na mezinárodním rumovém festivalu v Madridu v kategorii Ron Afrutado.

Cena rumu Espero Orange

Cena rumu Espero Orange se pohybuje okolo 550 Kč za láhev 0,7 l s obsahem alkoholu 40% v dárkovém tubusu. Lze koupit i balení bez tubusu, které je trochu levnější.

Aktuální cena Espero Caribbean Orange 40% 0,7 l (tuba) v českých e-shopech: Kč – Kč (Zdroj: Heureka.cz, )

Další fotografie z recenze rumu Espero Orange

PŘEHLED RECENZE
Vůně rumu
Chuť rumu
Závěr rumu
rum-espero-caribbean-orange-recenze-cenaRum má příjemně svěží, nasládlou medovou vůni, ve které je dominantní pomerančová kůra a citrusy. Chuť je i přes 40% alkoholu velice jemná a na patře silně převládá především med a pomeranč. Závěr rumu je krátký a lehce štiplavý na jazyku. Rum bude spíše chutnat ženám a milovníkům sladkých rumových elixirů, jako například Legendario Elixir nebo Capitan Bucanero. Rum Espero Caribbean Orange je vhodný jako aperitiv nebo pro výrobu koktejlů.