Rum Dos Maderas 5+5 PX, stejně jako nedávno nedávno recenzovaný rum Bumbu (recenze rumu Bumbu), pochází z karibského ostrova Barbados. V této recenzi se podíváme na rum, který v sobě spojuje to nejlepší z tropického a kontinentálního způsobu zrání. V první fázi zraje rum Dos Maderas 5 let v sudech v Karibiku a poté je přepraven do Španělska, kde zraje dalších 5 let. Jedná se tak o 10-ti letý karibsko-španělský rum.
Historie rumu Dos Maderas
Rum Dos Maderas (v překladu dvě dřeva) je spojen s dlouhou tradicí výroby rumu na Barbadosu, Guyaně a španělským vinařstvím Williams & Humbert, které bylo založeno již v roce 1877. Vinařství patří k nejlepším výrobcům sherry na světě a od 60. let ho provozuje rodina Medinových. Mezi jejich produkty patří kromě rumu Dos Maderas, který se vyrábí od roku 2009, také Dry Sack Sherry a Gran Duque D’Alba.
Výroba rumu Dos Maderas
Základem kvalitního rumu je cukrová třtina. Pro výrobu rumu Dos Maderas se používá třtina vypěstovaná na ostrově Barbados nebo Guyaně, která je sklízena mezi únorem a červnem, kdy je třtina nejsladší. Poté se melasa, která vznikla jako vedlejší produkt po rafinaci cukru z cukrové třtiny, fermentuje za použití kvasinek. Tento proces trvá přibližně dva dny. Fermentovaná melasa je pak na Barbadosu a v Guyaně destilována a výsledný bílý destilát je naplněn do dubových sudů.
Rum nejprve zraje pět let v horkém podnebí Karibiku v 220-ti litrových sudech. Po pěti letech je rum z Barbadosu a Guyany smíchán a převezen do vinařství Williams & Humbert ve španělském Jerezu, kde zraje další tři roky v sudech Dos Cortados. Nakonec je zrání dokončeno dvěma lety v sudech, které se dříve používaly ke zrání sherry Don Guido (Pedro Ximénez). V těchto sudech dříve odpočívalo více než 20 let nejsladší sherry a celkové stáří sudů je přibližně 80 – 100 let. Při procesu staření se ve Španělsku se používá metoda Solera, která využívá konstrukci s několika řadami sudů. Staření destilátu pak začíná v horní řadě a po určitém čase se destilát postupně přelévá o řadu sudů níž. Až se destilát dostane do spodní řady, tak je naplněn do lahví.
Před naplněním rumu do láhví jsou rumy ze spodních sudů namíchány a zkontrolovány master blenderkou Paola Medina, která byla časopisem Decanter Magazine označena jako jedna z nejvýznamnějších vinařek ve Španělsku.
Recenze rumu Dos Maderas 5+5 PX
V této recenzi rumu Dos Maderas 5+5 PX se podíváme na rum, který pochází Barbadosu a Guyany a dozrával metodou Solera v sudech po sherry Pedro Ximénez.
Láhev
Láhev rumu Dos Maderas 5+5 na první pohled působí elegantně. Silné skleněné dno ji dodává větší stabilitu a robustnost. Na etiketě je zlatým písmem napsán nápis „Dos Maderas Triple aged 5+5“. Ve spodní části je pak ve zlatém kruhu text „PX“ a podpis master blenderky Paoly Mediny. Láhev má na hrdle plastový obal s obrázkem loďky. Po jeho odstranění se objeví pěkná dřevěná zátka s korkem, na které je obrázek kompasu.
Chuť a vůně rumu
Barva rumu je díky procesu zrání v sudech po sherry tmavě mahagonová. Vůně rumu je lehce štiplavá po alkoholu a obsahuje tóny dubového dřeva, které dají vyniknout také sušenému ovoci – především fíkům a přezrálým třešním. Na rozdíl od jiných rumů zde není vanilka příliš rozeznatelná. Chuť rumu je lehce nasládlá, podpořena tropickým ovocem. Závěr rumu je pak středně dlouhý a lze cítit dřevitou chuť. Rum má vzhledem k staření v sudech Pedro Ximénez nádech sherry a nechutná jako typický rum. Rum je tak vhodný například pro toho, kdo si chce odpočinout od klasických rumů.
Cena rumu Dos Maderas 5 + 5 PX
Cena rumu Dos Maderas 5 + 5 PX v láhvi o objemu 0,7 litru a alkoholu 40% stojí přibližně 900 Kč. Někdy se dají koupit pěkná dárková balení, jejichž součástí jsou také skleničky na rum.